DOEPELSTRIJKERS IS AN INTERDISCIPLINARY DESIGN STUDIO FOR INTERIOR, ARCHITECTURE AND URBAN PROJECTS. The beauty of our profession is the ability to respond to the specifics of a place and culture. To dive deep into local conditions and challenges and find tailor-made design solutions.
CONCEPT DIAGRAM
CONCEPT DIAGRAM
VIEW FACADE
PERSPECTIVE BUILDING

SILO

MIDDELBURG, THE NETHERLANDS

A feasibility study has been done investigating the potential to renovate a former grain silo, situated on a canal in Middelburg, into a passive office.

The building consists of a tower and a main building, readable as two separate volumes. The strong internal spatial connection between these volumes makes it logical to ignore this distinction in the facade. Within the framework of passive building techniques the most favourable solutions for insulation and openings in the thermal skin are chosen. By insulating on the outside, the desired condition is generated for realising a uniform facade. Window openings are related to the position of the sun and make new interventions in the skin readable.

By cropping the existing dominant grid of the grain silo to a height of 3.6 meters, an oversized ‘system ceiling’ with a 5x5m grid is formed. This intervention creates an open office floor at ground level with optimized climatic and acoustic conditions. Introvert program such as concentration cells and meeting places form ‘plug-ins’ in the oversized ceiling grid, making the grid at certain places more exceptional.

The perforations in the facade and plug-ins is related to existing texture in the building. The light in-fall through these perforated panels provides distinct shadows in the interior, a subtle reference to the past use of the silo.
location
Middelburg, Nederland
program
office
assignment
redevelopment of a grain silo into a passive office
status
feasibility study 2009
project size
850 m2
client
RDH Zeeland
design
Duzan Doepel, Eline Strijkers with Kees Besterveld, Lieke Genten, Esther Stam
Related projects