Array ( [id] => 138 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM07.jpg [tit_nl] => Impressie nieuwe situatie [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 1 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 145 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM06.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 3 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 143 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM04.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 5 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 144 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM05.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 7 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 137 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM08.jpg [tit_nl] => Impressie nieuwe situatie [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 9 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 191 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM09.jpg [tit_nl] => locatie [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 11 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 193 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM_DIA06.jpg [tit_nl] => doorsnede [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 13 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 195 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM_DIA08.jpg [tit_nl] => tweede verdieping [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 15 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 194 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM_DIA07.jpg [tit_nl] => begane grond [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 17 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 192 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM_DIA05.jpg [tit_nl] => transformatie [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 19 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 112 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM_DIA04.jpg [tit_nl] => locatie [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 21 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 142 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM_CON01.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 23 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 139 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM_DIA01.jpg [tit_nl] => Routing principes [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 25 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 140 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM_DIA02.jpg [tit_nl] => Ikea Structuur [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 27 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 141 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NOM_DIA03.jpg [tit_nl] => Wikipedia structuur [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 29 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 1724 [pid] => 24 [typ] => pro [mdm] => txt [fnm] => [tit_nl] => NOM [tit_en] => [txt_nl] => Er is gekeken naar de organisatieschema’s van Ikea, de Efteling en Wikipedia. Schijnbaar niet verwante organisaties worden onbevooroordeeld ingezet voor een visie op de organisatie van het museum van de toekomst. De organisatiestructuur van Wikipedia past zowel bij het gebouw als bij de manier waarop de organisatie met vrijwilligers werkt. De meest in het oog springende ruimtelijke ingreep bestaat uit een ’Skybox’ die steunt op de toegevoegde lift, trap en roltrappen. De ’Skybox’ voorziet in de benodigde extra ruimte en maakt het museum herkenbaar. [txt_en] => [r] => [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 0 [seq] => 1000 [hp] => 0 [hp2] => 0 [siz] => ) Nationaal Onderwijs Museum (NOM)
DOEPELSTRIJKERS IS AN INTERDISCIPLINARY DESIGN STUDIO FOR INTERIOR, ARCHITECTURE AND URBAN PROJECTS. The beauty of our profession is the ability to respond to the specifics of a place and culture. To dive deep into local conditions and challenges and find tailor-made design solutions.

Nationaal Onderwijs Museum (NOM)

ROTTERDAM, THE NETHERLANDS

Organisational structures of seemingly unrelated organisations such as the Ikea, the Efteling and Wikipedia are projected on the current museum building of the Nationaal Education Museum (NOM) in order to generate a vision for the future of the museum, free from preconceptions of what a museum should be.

The organisational structure of Wikipedia suits both the building and the manner in which the museum operates in relation to volunteers. A skybox, supported on the extended lift, stair and escalator cores simultaneously provides the extra space the museum needs whilst making the museum more recognisable.
client
Nationaal Onderwijs Museum
location
Rotterdam, the Netherlands
program
5.000 m2 renovation and 2.000 m2 extension, internal reorganisation of program and architectural design for building extension
status
sketch design 2006
design
Duzan Doepel, Jan Konings with Sabine Bricard, Elsbeth Ronner
Related projects