Array ( [id] => 803 [pid] => 76 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 110721_NAi_collage.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 1 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 808 [pid] => 76 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 110721_terras_coenen_day.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 2 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 809 [pid] => 76 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 110721_terras_coenen_night.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 3 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 810 [pid] => 76 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 110721_terras_NAi.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 4 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 807 [pid] => 76 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 110721_dek_deel_C_summer2.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33167 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 5 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 806 [pid] => 76 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 110721_dek_deel_C_autumn.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 6 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 805 [pid] => 76 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 110721_arcade_winter.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 7 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 804 [pid] => 76 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 110721_arcade_summer.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 8 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 802 [pid] => 76 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 110721_blokken_JPG.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 9 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 548 [pid] => 76 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NAi_eetbaargroen.jpg [tit_nl] => eetbaar waterplant [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 10 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 1745 [pid] => 76 [typ] => pro [mdm] => txt [fnm] => [tit_nl] => Klimaatplein [tit_en] => [txt_nl] => De openbare ruimte wordt opgevat als een serie van drie met elkaar verbonden (zwem)bassins. Een lava-steen bassin als helofytenfilter, gekoppeld aan het grootste bassin welke bekleed is met witte tegels. Vanuit dit bassin wordt het water gepompt in het derde bassin, een dieper zwembad, omringt met calcium rijke zwarte kalksteen wat bijdraagt aan een goede pH balans van het water. Via getrapte oppervlakte stroomt het water het grote bassin in. Eetbaar groen is geconcentreerd op de twee hoger gelegen uiteinden van dit bad en is gemakkelijk te oogsten voor rechtstreekse consumptie in de restaurants. Bezoekers zien mitigatie en adaptatie strategie├źn op verschillende schalen tijdens hun bezoek aan het NAi. Vermindering van de vraag naar energie door groene daken, het uitwisselen van warmte en koude, en de productie van hernieuwbare energie vormen een integraal onderdeel van het klimaatplein concept. Op een hogere schaalniveau speelt het klimaatplein in op de ambities die de stad heeft met betrekking tot de openbare ruimte. De huidige vijver wordt omgetoverd van een kijkplein naar een gebruiksplein. Het mosdak en de beplanting in de waterpartij dragen bij aan de groene ambities van de stad en het verbeteren van de beeld en gebruikskwaliteit van de openbare ruimte. [txt_en] => [r] => [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 0 [seq] => 11 [hp] => 0 [hp2] => 0 [siz] => ) NAi CLIMATE SQUARE
DOEPELSTRIJKERS IS AN INTERDISCIPLINARY DESIGN STUDIO FOR INTERIOR, ARCHITECTURE AND URBAN PROJECTS. The beauty of our profession is the ability to respond to the specifics of a place and culture. To dive deep into local conditions and challenges and find tailor-made design solutions.

NAi CLIMATE SQUARE

ROTTERDAM, THE NETHERLANDS

An existing pond is transformed into a dynamic public space by creating an ecological swimming pool that purifies water. Visitors see mitigation and adaptation strategies at different scales during their visit to the NAi. Reducing energy demand through green roofs, the exchange of heat and cold, and the production of renewable energy are an integral part of the climate square concept.
On a larger scale, the climate square addresses the city's ambitions with regard to public space. The inaccessible pond is transformed into a usable public space. The green roof and vegetation in the water contribute to the green ambitions of the city and the improved image quality and use of public space.


The public space is conceived as a series of three interconnected pools. A lava stone basin and wetland filters the rain and grey water from the building. This flows into the large toddler pool, clad in white marble. From this basin the water is pumped up into a deeper pool, with a 25m width for swimming laps. Edible green is integrated in the wetland and is easy to harvest for direct consumption in the two restaurants.
client
NAi
location
Rotterdam, Netherlands
program
2600m2 ecological swimming pool and sustainability strategy
status
preliminary design 2010
design
Duzan Doepel, Eline Strijkers met Lieke Genten, Eva Chatzipetru
advice
Vincent Kuypers (Alterra), Daniel Goedbloed (Gemeentewerken), Monique Marijnissen (dS+V), Machiel van Dorst (TU Delft), Peter Mensinga (ARUP)
Related projects