Array ( [id] => 284 [pid] => 32 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => ps-02heesterveld-home.jpg [tit_nl] => 1 [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 1 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 1413 [pid] => 32 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NAI03Untitled1.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 2 [hp] => 0 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 1414 [pid] => 32 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NAI03Untitled2.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 3 [hp] => 0 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 1415 [pid] => 32 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => NAIPLNAIPLT.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 4 [hp] => 0 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 1719 [pid] => 32 [typ] => pro [mdm] => txt [fnm] => [tit_nl] => Concept [tit_en] => [txt_nl] => De tentoonstellingsruimte in het NAI wordt gedomineerd door betonnen muren van 2,5 meter hoog en 30 meter lang. Hier is het erg aantrekkelijk om te reageren op de gegeven ruimtelijke configuratie door simpelweg de tentoonstelling aan de muren op te hangen, zoals vele keren eerder is gedaan bij tentoonstellingen in deze ruimte. De inhoud van deze tentoonstelling is enorm divers; historische foto’s en schetsen, interviews, 38 competitie deelnames, 6 genomineerde plannen en foto’s van de bestaande context en mensen. Door drie van de betonnen muren in te pakken in een ‘licht-box’ bestaan deze uit meer dan levensgrote foto’s en is de lineaire ruimte compleet getransformeerd. Deze interventie resulteert in een dubbele tentoonstelling en routing. Bezoekers worden uitgenodigd om om de licht-box heen te lopen en zo een impressie te krijgen van de context, vervolgens worden de bezoekers visueel de licht-box in getrokken door een grote verlichte deur. Eenmaal binnen in de box is de route rechtlijnig, men wordt aan de hand meegenomen door de geschiedenis van het gebied, de problemen en de mogelijke toekomstige oplossingen. Elk van de zes genomineerde ontwerpen is tentoongesteld in een ‘kamer’ waarin zich een zwevende televisie met een interview met de architect bevindt en een scheidingswand met hierop een diavoorstelling geprojecteerd van vloer tot plafond. De winnende aanmelding volgt als laatst in de route en wordt opgevuld door een neutrale ruimte waar reflectie en commentaar gegeven kan worden door de bezoeker. [txt_en] => The exhibition space in the NAI is dominated by concrete walls 2.5 m high and 30 m long. It is very tempting to respond to this given spatial configuration by simply hanging exhibition material on the walls, as has been done in countless exhibitions in this space. But by wrapping the concrete walls in a 'light-box' comprised of larger than life photographs, the linear space is completely transformed. A double sided exhibition and routing is the result of this intervention. Visitors are invited to walk around the 'light-box' to get an impression of the context and are subsequently drawn into the box through a large illuminated door. The content of the exhibition is overwhelmingly diverse; historical photographs and sketches, interviews, 38 competition entries, 6 nominated plans and photographs of the existing context and people. Once inside the box the routing is linear, leading visitors though the history of the area, the issues and possible future solutions. Each of the 6 nominated plans is exhibited in a 'room' comprised of a suspended television showing an interview of the architect and a wall to wall projection on a partition. The winning entry is the last in the sequence and is followed by a neutral space for reflection and comment. [r] => [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 0 [seq] => 5 [hp] => 0 [hp2] => 0 [siz] => ) HEESTERVELD EXHIBITION
DOEPELSTRIJKERS IS AN INTERDISCIPLINARY DESIGN STUDIO FOR INTERIOR, ARCHITECTURE AND URBAN PROJECTS. The beauty of our profession is the ability to respond to the specifics of a place and culture. To dive deep into local conditions and challenges and find tailor-made design solutions.

HEESTERVELD EXHIBITION

ROTTERDAM, THE NETHERLANDS

A light box wrapped around the dominant concrete structure temporarily transforms the spatial configuration of the third floor exhibition space of the NAi.
The exhibition space in the NAI is dominated by concrete walls 2.5 m high and 30 m long. It is very tempting to respond to this given spatial configuration by simply hanging exhibition material on the walls, as has been done in countless exhibitions in this space.

But by wrapping the concrete walls in a 'light-box' comprised of larger than life photographs, the linear space is completely transformed. A double sided exhibition and routing is the result of this intervention. Visitors are invited to walk around the 'light-box' to get an impression of the context and are subsequently drawn into the box through a large illuminated door.

The content of the exhibition is overwhelmingly diverse; historical photographs and sketches, interviews, 38 competition entries, 6 nominated plans and photographs of the existing context and people. Once inside the box the routing is linear, leading visitors though the history of the area, the issues and possible future solutions. Each of the 6 nominated plans is exhibited in a 'room' comprised of a suspended television showing an interview of the architect and a wall to wall projection on a partition. The winning entry is the last in the sequence and is followed by a neutral space for reflection and comment.
client
Nai
location
Rotterdam, the Netherlands
program
400 m2 exhibition design
status
realised in 2007
design
Duzan Doepel, Marc Joubert, Eline Strijkers with Stefan van der Weele
Related projects