Array ( [id] => 554 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 01.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 1 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 178 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => UN903.jpg [tit_nl] => living [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 2 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 123 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 15.jpg [tit_nl] => keuken [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 3 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 122 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 13.jpg [tit_nl] => bureau kast [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 4 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 121 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 14.jpg [tit_nl] => keuken [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 5 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 179 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => UN904.jpg [tit_nl] => uitklapbaar bed [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 6 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 2604 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 02U9.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 0.8175 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 0 [seq] => 7 [hp] => 0 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 2605 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => 03U9.jpg [tit_nl] => [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 0.784314 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 0 [seq] => 8 [hp] => 0 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 177 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => UN902.jpg [tit_nl] => slaapkamer/badkamer [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 9 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 176 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => UN901.jpg [tit_nl] => badkamer [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 10 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 180 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => UN905.jpg [tit_nl] => eetkamer [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 11 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 49 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => img [fnm] => UNIT9_CON.jpg [tit_nl] => Concept [tit_en] => [txt_nl] => [txt_en] => [r] => 1.33333 [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 1 [seq] => 14 [hp] => 1 [hp2] => 0 [siz] => ) Array ( [id] => 1734 [pid] => 5 [typ] => pro [mdm] => txt [fnm] => [tit_nl] => Concept [tit_en] => [txt_nl] => Normalerwijs is de plattegrond het uitgangspunt voor het ordenen van functies. Een woning kan echter een totaal ander karakter krijgen wanneer deze vertikaal, over de verdiepingen heen, georganiseerd worden. Bovendien hechten de functies zich in dit woonwerkhuis aan de muren in plaats van aan de vloeren. Deze uitgangspunten komen voort uit de situatie. Het huis is gevestigd in een casco, dat deel uitmaakt van een voormalige botenloods. Deze is omgebouwd tot een reeks identieke tranches. Bepalend zijn daarin de gesloten langsgevels, het uitzicht vanuit de kopgevels, het daklicht en de organisatie van vloeren en routing. Om het uitzicht op bos en haven te benadrukken en de ruimtes zo open mogelijk te houden, is gekozen voor een concept waarin alle ondersteunende functies opgesloten zijn in volumes. [txt_en] => [r] => [url] => [pub_nl] => 1 [pub_en] => 0 [seq] => 15 [hp] => 0 [hp2] => 0 [siz] => ) UNIT 9
DOEPELSTRIJKERS IS AN INTERDISCIPLINARY DESIGN STUDIO FOR INTERIOR, ARCHITECTURE AND URBAN PROJECTS. The beauty of our profession is the ability to respond to the specifics of a place and culture. To dive deep into local conditions and challenges and find tailor-made design solutions.

UNIT 9

AMSTERDAM, THE NETHERLANDS

The floor plan usually provides the basis for the organisation of functions. When a dwelling is organized vertically, through different levels, the result can have a completely different character. Additionally, the functional spaces in this house are connected to the walls as opposed to the floors.

This point of departure stems from the location. The space is an empty shell in an existing harbour building in Amsterdam- North. The closed front façade and back façades, the open side facades, roof lights and routing through the space determines the design. To emphasise the view on the forest as well as the harbour and to keep the spaces as open as possible, all supporting functions are treated as enclosed volumes.
client
Photo agency NEL
location
Amsterdam, the Netherlands
program
250 m2 studio house, total design from shell
status
realised 2000
design
Eline Strijkers with Frank van Ooijen, Andre van der Slik, Ennio Vicenzioni, Annemarie Boot
photography
Teo Krijgsman
PUBLICATIONS
Related projects