DOEPELSTRIJKERS IS AN INTERDISCIPLINARY DESIGN STUDIO FOR INTERIOR, ARCHITECTURE AND URBAN PROJECTS. The beauty of our profession is the ability to respond to the specifics of a place and culture. To dive deep into local conditions and challenges and find tailor-made design solutions.

ECC European Conservation Centre

ROTTERDAM, THE NETHERLANDS

The demand for efficient and durable storage space for our collective cultural heritage is rapidly growing. As sustainability becomes mainstream, so do the performance criteria for this type of structure. Helicon Conservation Support has developed a unique low-tech storage concept based on climate design principles. The PauseBox uses a minimal amount of energy to create the optimal conditions for any collection, for an indefinite period of time. The standard building is energy neutral and can be made energy plus by placing extra PV panels on the roof. PauseBox is the only energy neutral solution on the market that complies with the standards for Archive Regulations, KNA, Museum Register and international loan conditions.
The depot in its simplest form is an introverted structure. Ancillary functions and services like collection maintenance and conservation ateliers, office space, and in some cases a cultural public program, have an open and transparent character. The design of the ECC depot building brings these contrasting programs together as an integrated whole. Modular vertical louvers protrude from the façade and are rotated to let in daylight and reflect direct sunlight. This occurs in a gradient from the central entrance hall (with vertical garden) towards the sides and around the structure. The outer corridor of the depot zone has limited natural light, sufficient to allow for orientation and connection to the outside. The pattern of rotating louvers per level creates a dynamic façade that is attractive from all sides.
The building is designed using modular signature elements from the façade louvers and PauseBox units, down to the furniture in the office spaces. This makes the concept scalable, to any location and programmatic specifications. The ECC head office is currently being developed in Alphen a/d Rijn, with leads for dependences in a number of Dutch cities
client
Helicon Conservation Support, Zoeterwoude
location
Alphen a/d Rijn, the Netherlands
program
7.500m2 depot with PauseBox, office with conservation and workshop facilities
status
Completion in 2022
project management
Studio Bouwhaven
collection care, physics & climate
Helicon Conservation Support
installation and fire advisor
Van der Kooij & Verhoef Management & Consultancy
structural engineering
Broersma Bouwadvies
design
Architecture & interior
images
DoepelStrijkers
Related projects